Havalandırma Ve Kontaminasyon

İç mekan hava kalitesi önemlidir. Kirletici konsantrasyonları iç mekanlarda dış mekanlardan iki ila beş kat daha yüksek olabilir. Kötü iç hava kalitesi, daha yüksek solunum yolu tahrişi ve hastalığına ve aşırı karbon monoksit durumunda ölüme neden olabilir. İç ortam hava tehlikesi türleri şunları içerir:
Karbon monoksit ve azot oksitler dahil yanma yan ürünleri
Partikül madde
Çevresel tütün dumanı
Formaldehit ve diğer uçucu organik bileşikler (VOC'ler)
Nem ve ilgili küf gelişimi
Kirletici maddeler
Kaynak kontrolü,
Filtrasyon (partiküller için),
Nem alma (nem için) ve
Kirlenmiş havayı daha taze hava ile değiştirmek için uygun havalandırma.
Evler sıkıca hava sızdırmaz şekilde kapatılmalı ve sonra doğru şekilde havalandırılmalıdır. Evlerin kirletici maddelerin binadan çıkmasına ve temiz havanın binaya girmesine izin verecek şekilde tasarlanmış yollara ihtiyacı vardır. Soluduğumuz hava, küf tarama alanları veya küflü duvarlar gibi yerlerden gelmemelidir; temiz hava, kirleticilere yakın olmayan alanlardan gelmelidir.
Havalandırma sağlıklı bir evin temel ilkesi olmasına rağmen, optimum havalandırma seviyesi ve havalandırmanın kirletici maddeler üzerindeki etkileri hakkında hala sorular devam etmektedir. NCHH, bu soruları cevaplamaya yardımcı olmak için araştırmalarda bulunmuştur.
Sağlıklı bir konut elde etmek, evin bütünsel bir görünümünü gerektirdiğinden, aşağıda listelenen araştırma projelerinin bazıları sadece havalandırma ile ilgili olmayabilir; ancak, havalandırma her projenin bir bileşenidir.
NCHH’nin Havalandırma Araştırma Projeleri
DC Yeşil Konut Rehabilitasyonu
İç Ortamdaki Kirleticilerin Uygun Havalandırmayla Çıkarılması (Ekstrakt) * ÇOK YAKINDA
Çevresel İç Hava Kalitesi için Optimum Havalandırmanın İncelenmesi (STOVE IAQ) *
Sağlık İçin Havalandırma
* Bu güncel bir araştırma projesidir.
Önerilen Kaynaklar
Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı. (2018). İç hava kalitesi bilimsel bulgular kaynak bankası. İnternet üzerinden.
ABD Çevre Koruma Ajansı. (2016, 14 Ekim). İç mekan hava kalitesinin iyileştirilmesi. İnternet üzerinden.
Francisco, P.W., Jacobs, D.E., Targos, L., Dixon, S.L., Breysse, J., Rose, W. & Cali, S. (2017, Mart). Hava koşullarına maruz kalan evlerde havalandırma, iç mekan hava kalitesi ve sağlık. İç Ortam Havası, 27 (2), 463-477.
Lajoie, P., Aubin, D., Gingras, V., Daigneault, P., Ducharme, F., Gauvin, D., Fugler, D., Leclerc, JM, Won, D., Courteau, M., Gingras , S., Héroux, ME, Yang, W. ve Schleibinger, H. (2015, 30 Aralık). IVAIRE projesi - Havalandırmanın iç hava kalitesi ve astımlı çocukların tek aile evlerinde solunum semptomları üzerindeki etkisinin randomize kontrollü bir çalışması. İç Ortam Havası, 25 (6), 582-597.
Sundell, J., Levin, H., Nazaroff, WW, Cain, WS, Fisk, WJ, Grimsrud, DT, Gyntelberg, F., Li Y., Persily, AK, Pickering, AC, Samet, JM, Spengler, JD , Taylor, ST ve Weschler, CJ (2011, Haziran). Havalandırma oranları ve sağlık: Bilimsel literatürün multidisipliner incelemesi. İç Hava, 21 (3), 191-204.
Wright, GR, Howieson, S., McSharry, C., McMahon, AD, Chaudhuri, R., Thompson, J., Donnelly, I., Brooks, RG, Lawson, A., Jolly, L., McAlpine, L King, EM, Chapman, MD, Wood, S. ve Thomson, NC (2009, Ağustos). Geliştirilmiş ev havalandırmasının astım kontrolü ve ev tozu akarı alerjen seviyeleri üzerindeki etkisi. Alerji, 64 (11), 1671-1680. Tam metin.